ÇINARCIK (Gezi ve Tatil)


Hakkında hiçbir şey bilmediğim bu yere giderken yeni bir yer keşfetmenin heyecanı vardı. Çınarcık, ne kadar kulağa sevimli gelen bir isim.Neden Çınarcık’mış peki ismi sizde benim gibi merak ettiniz mi? Çünkü ilçe adeta çınar ağacı cenneti. : ))
  Yalova’ya bağlı bu sahil beldesi İstanbul’a da yakın bir mesafede. İstanbulluların, hafta sonları güzel bir vakit geçirmek ,denize girmek için tercih ettikleri yerlerden Çınarcık. İstanbul’dan  Çınarcık’ a denizyolu seferleri mevcut.  Turyol Eminönü’nden ,İdo ise Yenikapı’dan kalkıyor. İdo deniz otobüsü  olduğu için vapura göre çok daha hızlı gidiyor.( Aralarında yaklaşık bir saat fark var, doğal olarak fiyat farkı da var) .Biz gidişimizde Turyol'u tercih ettik ve Eminönü’ne gittik. Vapur saatimizi beklerken liman da balık ekmek yedik. Gerçekten çok lezzetliydi. Ahh aklıma gelince canım çekti :D Vapur saatinden önce gidip bir balık ekmeğinizi yemelisiniz derim .Gün batımını izleyerek  iki buçuk saatlik bir vapur yolculuğumuz sonunda vardık Çınarcık’a. Şimdi Çınarcık hakkında öğrendiklerimden bahsedeyim.
















 Çınarcık’ta yazlık alıp, sadece yaz aylarında burada kalan çok sayıda insan var. Burada yaşlı nüfus ağırlıkta. Kumsalına bile bir göz gezdirdiğinizde yaşlı insanların ağırlıkta olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Yaşlı ama sportif insanlar.:))






  Çınarcık kumsalı ise çok dar, güneşlenmek için geniş bir alan yok. Onun için kumsalda insanlarla dip dibe oturuyorsunuz. Denizi ise dalgalı ve berrak değil. Özellikle saat dörtten sonra deniz iyice hareketleniyor. Deniz tabanı taşlı ve su dalgalanmaya başladığında etrafınızda çok sayıda denizanasını görmeniz mevcut.(Yumuşak beyaz beyaz. Ben onlara dokunmayı çok seviyorum.)  Ama bunların hiçbiri yüzmeye engel değil. Çok sayıda insan burada güneşlenip yüzüyor.Kumsalı da taşlı olduğu için sizde benim gibi taş toplayıp taş kule yapabilirsiniz veya taş koleksiyonunuz varsa burada güzel taşlar bulabilirsiniz.






















  Sahil yolu boyunca çok sayıda cafe , restoran, giyim ve hediyelik eşya mağazaları bulunuyor. Akşamları da Çınarcık’ta güzel vakit geçirmeniz mümkün.  Birçok sokak şarkıcısına denk gelebilirsiniz sahil kenarında yürürken. Kalabalığı etrafında toplatıp keyiflendirmeyi başarabiliyorlar. Yazın festival ve konserlere de denk gelebilirsiniz burada. Club Kio ve Kale Club gibi eğlence mekanları bulunuyor.



Özlem Pastanesi'nin burada çok meşhur olduğunu duydum. Lezzetli poğaça ve açmaları var.   Denizde yüzdükten  sonra hemen üst yolunuzdan geçen seyyar satıcıların sattığı bu poğaçaları yemek kaybettiğiniz enerjinizi toplamanın nefis bir yolu. Çınarcık'ın dondurması da meşhur. Özkaymak dondurmacısının en tercih edileni olduğunu öğrendim. Yine her akşam sahil kenarındaki midyecilere oturup bol limonlu dolu dolu mideye yemek müthiş bir zevkti benim için. İrem Köftenin de burada çok meşhur bir köfteci olduğunu duydum, tavsiye ediliyor.




  Çınarcık’ta gayet hoş beş gün geçirdikten sonra gitme vaktim gelmişti. Bu kez geri dönüş için İdo’yu tercih ettik. Ama biletlerimizi almayı son güne bıraktığımız için deniz otobüsünde  boş yer kalmadığını öğrendik. Bu işleri son güne bırakırsak pek şaşırılacak bir şey değildi doğrusu. Neyse ki Yalova merkezden  2 saatte bir hareket eden İdo seferleri vardı. Çınarcıktan Yalova merkeze giden minibüslere bindik ve 15 -20 dk da vardık. Gayet memnun kaldığımız bir  buçuk saatlik deniz yolculuğundan sonra İstanbul Yenikapı’ ya vardık.

 Çınarcık , küçük sevimli ve kendinizi bir tatil yerinde hissedebileceğiniz kadar rahat bir yer. Büyük beklentilerle gidilecek bir yer değil. Ufak şeylerden mutlu olan birisi iseniz gayet hoş vakit geçirebilirsiniz. Gece geç saatlerde dahi canlılığını koruyan bir yer. Benim  memnun kalmadığım şey ise göze hitap edecek bir mimari kültürünün olmaması. Sahil kenarı boyunca zayıf ve geçici görünen binalar hakim.  Daha iyi bir Çınarcık silüeti görebilmek dileğiyle diyelim o zaman J

           
                                                   İrem Nur ÖKSEL

Yorumlar

Popüler Yayınlar